Dagens miljøseier: Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

11. mars 2011 var en fin dag for natur og miljø. Natur og Ungdom sto utenfor regjeringskvartalet og sang: «Hurra, hurra, regjeringa er bra!

Lofoten Seiersmarkering

Da jeg var leder i Natur og Ungdom tidlig på 90-tallet fikk jeg aldri oppleve det disse ungdommene fikk, nemlig å drive kampanje og vinne over oljemakt over overmakt, klart det skulle feires. Foto: Folkeaksjonen mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Som statssekretær i Miljøverndepartementet var jeg sjelden med på pressekonferanser. Tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim var strålende i all politisk formidling, og jeg hadde full tillit til ham og han full tillit til meg. 11. mars tok jeg meg likevel ”fri” og gikk fra Myntgata og opp i regjeringskvartalet for å overvære pressekonferansen der Jens, Kristin, Liv Signe og en svært blid og opplagt Erik skulle fortelle at det ikke skulle åpnes for oljeleting i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Det var bare noen dager siden den endelige beslutningen var fattet. Rundt midnatt hadde Oda og jeg forlatt Statsministerens kontor, Oda (4 år) sovende i barnevogna og jeg utrolig glad og lettet. Det hadde gått greit. Det ble ikke regjeringskrise og det ble ikke oljeboring i Lofoten, Vesterålen eller Senja. Min største bekymring var om jeg ville klare å bære Oda opp de fire etasjene hjemme i Sverdrupsgate 8 uten at hun våknet. Det var helt greie problemer å forholde seg til akkurat da.

Da jeg kom opp til regjeringskvartalet var det mye folk samlet, og de sang. Aktivistene fra Natur og Ungdom sang og ropte ”Hurra, hurra! Regjeringa er bra”. Det var deilig å høre, og litt rart på en gang. Det var mer en 16 år siden jeg gikk av for aldersgrensen i Natur og Ungdom, og hvis det var noen jeg unte denne seieren så var de disse engasjerte, flinke unge menneskene. De sang og ropte fordi de hadde vært med på noe stort. De hadde drevet kampanje for at områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ikke skulle åpnes for oljeleting, og de hadde vunnet over oljemakt og overmakt. Klart det skulle feires.

Utsikt fra toppen av Reinebringen i Moskenes kommune i Lofoten. Moskenes kommune har tatt initiativ til å etablere Lofotodden nasjonalpark.

Utsikt fra toppen av Reinebringen i Moskenes. Utsikten er den fineste i Norge.

Skal vi nå målet om at temperaturen på jorda ikke må øke med mer enn 2 grader C må store deler av den olje, gass og kull som finnes bli liggende der den er i dag. Oljealderen vil ikke ta slutt fordi vi bruker opp den ikke-fornybare ressursen, men fordi klima vårt ikke tåler at vi brenner opp de fossile energikildene og frigjør så mye CO2 til atmosfæren. Når det er slik at alt ikke skal opp, er det min overbevisning at det er en klok strategi å starte med at oljen i de mest verdifulle og sårbare naturområdene bli liggende. Det er dårlig naturforvaltning å kun la markedskreftene avgjøre hvilke ressurser som skal utvinnes og ikke.

Spørsmålet om åpning for oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ble behandlet som en del av den helhetlige forvaltningsplanen for havområdene Lofoten/Barentshavet. Hensikten med forvaltningsplanene er å skaffe oppdatert kunnskap om økosystemet i de aktuelle havområdene, for deretter å se på all virksomheter og tiltak som påvirker dem. Ut i fra en slik kunnskapsbasert analyse skal man vurdere om nye tiltak kan tillates eller om det er behov for tiltak for å redusere noen eksisterende påvirkninger. I løpet av 8 år har regjeringen laget helhetlige forvaltningsplaner for alle våre havområder.

Forvaltningsplanene har løftet havforvaltningen kraftig, og blitt lagt merke til i utlandet. EUs havmiljødirektiv er inspirert av forvaltningsplanene. Jeg er stolt og glad over å ha vært en del av utviklingen av en helhetlig havforvaltning.

Det står så mye bra i ”Meld. St. 10 (2010–2011) Oppdatering av forvaltningsplanen for det marine miljø i Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten”, som er forvaltningsplanens hele og fulle navn. Du trenger ikke være spesielt mye miljønerd for å skjønne at følgende avsnitt er ren miljøpolitisk poesi (understrekningene er mine):

LofotenHøy miljøverdi i de særlige verdifulle og sårbare områdene er blitt ytterligere bekreftet og styrket gjennom ny kunnskap. Dette omfatter områdene utenfor Lofoten, Vesterålen, kysten av Troms og Eggakanten. Det er påvist stor variasjon i naturtyper og undersjøiske landskap, og blant annet registrert mange nye korallrev, flere potensielt nye naturtyper og kandidater til ansvarsarter for Norge. Det er også dokumentert naturtyper som kan klassifiseres som sårbare og truete i henhold til OSPARs habitatdefinisjoner, jf. figur 3.2. De fleste sjøfuglbestandene i mange av områdene er i tilbakegang, særlig langs fastlandskysten. Det er ikke kommet frem ny kunnskap som tilsier at man bør endre status for de områdene som ble identifisert som særlig verdifulle og sårbare i 2006.”

Meldings slår fast at Lofoten, Vesterålen og Senja tilhører de aller mest verdifulle og sårbare havområdene langs kysten vår. Miljøverdiene står nærmest i kø. Norges største fuglefjell på Røst ligger her, og det samme gjør verdens største dypvannskorallrev, her er sjøanemoner og svampsamfunn på bunnen vi ikke ante fantes, dette er kjerneområde for sjøpattedyr og gyteområder til den nordatlantiske torsken. Lofoten, Vesterålen og Senja er rett og slett områder med highscore i naturverdier.

Jeg er stolt og glad for at det ikke skal åpnes for oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Høyre (H) og Fremskrittspartiet (FrP) vil åpne alle havområder for oljeleting, og særlig utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Hvordan vil det gå med torsken, lodda, korallrevene, sjøfuglene og sjøanemonene om H og FrP kommer til makta?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s