Dagens miljøseier: Villrein i særklasse

Villrein4Nett

Norge har ansvar for forvaltningen av den siste bestanden av villrein i Europa.

I Sør-Norge forvalter vi siste rest av den europeiske villreinbestanden. Det er et stykke natur- og kulturhistorie vi har plikt til å verne om og bringe videre til våre etterkommere. Heldigvis har vi opprettet to villreinsentre i verdensklasse.

Er du så heldig å oppleve en stor flokk villrein på Hardangervidda bevege seg fra vinterbeite til sommerbeite har du sett noe unikt. Det er et sjelden syn på jordas overflate å se så mange store dyr vandre i flokk. Hvis du reiser sørover må du helt til Serengeti for å se noe tilsvarende, når gnuen vandrer. I Canada vandrer villreinens nærmeste slektning caribuen, men på det europeiske kontinentet er vi alene om å ha villreinvandringer.

Villreinen er vugga til europeisk kulturhistorie. I årtusener var villreinen vår viktigste føde. Hulemaleriene i grotter i Frankrike forteller historier om villrein og villreinfangst. Samtidig er villreinen en art som krever god plass. Leveområdene til villreinen har blitt dramatisk mye mindre de siste hundre årene. Veier og jernbanelinjer over fjellene har delt opp villreinområder, og sperret dyr ute fra viktige sommerbeiter.  Hyttebygging i høyfjellet er en annen faktor som har redusert leveområdene til reinen. Nå er det tilgjengelig areal som bestemmer hvor mange villrein vi kan ha.

Uten forståelse for villreinens betydning i høyfjellsøkosystemene, og villreinens kulturhistorie er det vanskelig å få aksept for en forvaltning som skjermer villreinens leveområder for annen virksomhet.

Tverrfjellet 29.08.11 Foto Jo Skorem

Viewpoint Snøhetta foran Snøhetta. Foto: Jo Skorem

Våren 2006 vedtok regjeringen at det skulle opprettes 2 villreinsentre. Et på Hjerkinn på Dovrefjell og et på Skinnarbu på Hardangervidda. Høsten samme år ble Norsk Villreinsenter opprettet som en stiftelse. I oktober 2007 var alle 8 stillinger besatt og arbeidet kunne ta til.

Villreinsenteret skal være den institusjonen i Norge som har ansvaret for å tilgjengeliggjøre all relevant kunnskap om villreinen og dens leveområder, til bruk nasjonalt og internasjonalt. Målsetningen er at villreinsentret skal nå skoleverket, myndigheter, næringsliv/rettighetshavere og allmennheten, og bidra til kompetanseheving på alle nivåer. Villreinsentrene skal også gi råd om hvordan kunnskap kan brukes og være en pådriver for at den blir brukt i praksis, blant annet til å drive en arealforvaltning som sikrer villreinens leveområder og til å drive næringsutvikling på villreinens premisser. I arbeidetmed de regionale villreinplanene er villreinsentrene viktige premissleverandører.

villrein4

Her er jeg sammen med naturveileder på Hjerkinn Heidi Ydse fra Statens naturoppsyn.

Villreinssentrene har blitt en suksess. Viewpoint Snøhetta på Dovrefjell har rekordmange besøkende og på Hardangervidda har ny villreinutstilling nettopp åpnet. Viewpoint Snøhetta har også vunnet internasjonale arkitektur priser for sin utstillingspaviljong med utsikt til Snøhetta.

Villreinsentrene har satt en ny standard for naturveiledning i Norge. Naturveilederne som er ansatte i Statens naturoppsyn gjør en formidlingsjobb i særklasse. Jeg er stolt og glad over å ha vært med å opprettelsen av villreinsentrene. Naturveiledning er en arbeidsform jeg har stor tro på fordi kunnskap og forståelse er avgjørende for en god forvaltning.

villrein6

Naturveilederne i Statens naturoppsyn ønsker velkommen til steinbua på hjerkinn.

Høyre og FrP har lovet store kutt i miljøbudsjettene. Hva vil skje med villreinsentrene i framtiden? Skal de fortsatt kunne drive sitt arbeid i verdensklasse?

Norsk Villreinsenter: http://www.villrein.no/brNorskVillreinsenter/tabid/5012/Default.aspx

Reklamer

One thought on “Dagens miljøseier: Villrein i særklasse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s