Dagens miljøseier: Vefsna vernet og gyrobehandlet

vefsnarana1

Her er jeg sammen med Frode Solbakken da vi kunne erklære Røssågavassdraget i Nordland for gyrofri. Hvis alt går etter planen kan vi erklære Vefsna for gyrofri i 2017. Da er gyro utryddet fra hele Nordland fylke!

Vefsna skal få renne fri og frisk bestandig. Stortinget har gitt henne varig vern, og mange, mange millioner kroner er brukt på å gjøre vassdraget og laksen sykdomsfri. 

Vefsna kilder finnes i Børgefjell nasjonalpark og fra Unkervatnet som har sitt hovedtilløp fra Sverige. Dermed renner Vefsnavassdraget Norge på tvers, fra svenskegrensa til Mosjøen der vassdraget møter fjorden. Vefsna er 163 km lang og kan ha voldsom vannføring.

Vefsna var en av Norges aller beste lakseelver før vassdraget ble infisert av lakseparasitten Gyrodactylus salaris på slutten av 70-tallet.

Vefsnavassdraget var truet av utbygging. Statkraft ville bygge ut vassdraget, men noen ville det annerledes. Folkeaksjonen Vern Vefsna og sterke lokale krefter mobiliserte for vern av det mektige vassdraget. Miljøbevegelsen hadde kjempet for vern av Vefsna lenge.

Det var likevel ingen politisk selvfølge at Vefsnavassdraget skulle vernes. Da Vern Vefsna arrangerte vassdragstreff i Mosjøen i 2005 før Stortingsvalget var det bare to partier som uten forbehold gikk inn for vern av vassdraget.

Vefsna regnbue.jpg (articledisplay)

Foto: Vern Vefsna

Etter at de rødgrønne vant valget i 2005 startet Soria Moria-forhandlingene, og vernet av Vefsnavassdraget ble skrevet inn i regjerings-erklæringen. Våren 2009 vedtok Stortinget endelig varig vern av Vefsnavassdraget.

Selv om vassdraget ble vernet var laksen fremdeles gyroinfisert. Derfor vedtok vi samtidig med vernet at vassdraget skulle gyrobehandles med rotenon. Det var ingen enkel oppgave. Aldri tidligere er et så stort vassdrag gyrobehandlet. Oppgaven var mildt sagt formidabel, og kostnadene større enn noen tidligere behandling. 12. august 2011 startet første runde rotenonbehandling av Vefsnavassdraget. Daværende miljø- og utviklingsminister Erik Solheim var til stede, og understreket betydningen av å bekjempe gyro-parasitten i Vefsna, fordi det også fjerner en mulig smittekilde for de andre vassdragene i Nordland og Trøndelag.

For at sannsynligheten for suksess skulle være størst anbefalte fagfolkene at behandlingen skulle skje to ganger, og at innsjøene i Fustavassdraget også skulle behandles etter at selve vassdraget var behandlet to ganger. I oktober 2012 var operasjonen over. Det vil likevel gå fem år før Vefsnavassdraget kan friskmeldes.

Laksebestanden i Vefsna regnes som tapt i naturen, men er bevart i genbank. De tidligere infiserte elvene i Nordland i Rana-regionen samt Beiarelva og Lakselva er alle friskmeldt etter vellykkede rotenonbehandlinger. De neste årene vil det bli satt ut store mengder lakserogn og laksunger av ulik størrelse og alder i elvene. Utsatt smolt vil vandre ut av elva samme år de blir satt ut, mens de minste laksungene vil trenge tre år i elva før de har vokst til en størrelse som gjør at de kan vandre til beiteområder i havet. De første gytelaksene med opphav i utsettinger i 2013 vil komme tilbake som smålaks allerede i 2014. Det vil likevel ta flere år med god og forsiktig forvaltning før Vefsnavassdraget kan nå gamle høyder som lakseelv.

Naturverdiene i Vefsna er kjent langt utenfor landets grenser. I høst ble VM i fluefiske arrangert i Vefsna. Vinnerne var fra Italia og Tsjekkia.

Jeg er stolt og glad over å ha vært med på å verne Vefsnavassdraget, og deltatt i redningsaksjonen for å få laksen tilbake til vassdraget igjen. Høyre og FrP vil avverne vassdrag, hva vil skje med laksen i Vefsna og andre vernede vassdrag hvis de kommer til makta?

Miljøverndepartementet: http://www.regjeringen.no/nb/dep/md/aktuelt/nyheter/2011/rotenonbehandling-av-vefsna-starter.html?id=652274

Miljødirektoratet: http://www.miljodirektoratet.no/no/Nyheter/Nyheter/Nyhetsarkiv/2012/8/Vil-fjerne-lakseparasitt-fra-Nordland-for-godt-/

Naturvernforbundet feirer vern av Vefsna med kake: http://naturvernforbundet.no/trondelag/2009/feirer-vassdrag-med-kake-article16480-1430.html

Inge Marte jubler over vern av Vefsna i 2009:  http://sv.no/Siste-nytt/Vefsna-vassdraget-verne

VM i fluefiske: http://www.wffc2013.com

Reklamer

One thought on “Dagens miljøseier: Vefsna vernet og gyrobehandlet

  1. Du skriver godt om SVs miljøseiere Heidi! Viktig å få vist fram hvor mange miljøkamper vi har vunnet. Håper vi får fornyet tillit som gir oss mulighet til å vinne mange fler. Veldig mye å være stolt over her, blant annet Vefsna. I 2005 vant vi Vefsna, i 2013 skal vi vinne Trongfossen 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s