Dagens miljøseier: Ytre Hvaler nasjonalpark

sorensen_thorkildsen_230409_536x359

Inga Marte Thorkildsen åpner Færder nasjonalpark i dag. Her er jeg og Inge Marte på besøk i Lofoten i 2009. Foto: Marianne Gjørv

09.09.09 ble Ytre Hvaler nasjonalpark åpnet av to kongehus. Såpass kan man forvente seg når man feirer gjennomslag for vern i havet.

Det var kronprins Haakon Magnus som formelt åpnet Ytre Hvaler nasjonalpark for fire år siden. HM Kong Carl XVI Gustav hadde tidligere på dagen åpnet Kosterhavet nasjonalpark i Sverige som grenser inn til Ytre Hvaler nasjonalpark. Felles for Kosterhavet og Ytre Hvaler er at verneverdiene stort sett befinner seg under vann.

Vernet av Ytre Hvaler var et gjennomslag for vern av marine naturverdier, og mange mente det var på høy tid vi fikk en nasjonalpark under vann! Verneverdiene var da også udiskutable. Glommas utløp danner en meget variert undersjøisk topografi og særegne bunnforhold. Dette gjør at Ytre Hvaler inneholder et stort mangfold av marine naturtyper både på grunt og dypt vann.

Det er flere korallrev innenfor parken, størst er det 1200 m lange korallrevet som er registrert ved Tisler, som er et av verdens største kjente innomskjærs korallrev. Dette gjør området unikt i internasjonal sammenheng.

Ikke mindre enn 131 av artene som lever innenfor nasjonalparkens grenser er truet av utryddelse, og fikk med nasjonalparken vernet sine leveområder. Området har også stor verdier knyttet til den østnorske kystkulturen, og har svært stor verdi for friluftslivet.

ytre hvaler2

Daværende miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sammen med den svenske miljøvernministeren, Kong Carl XVI Gustav, kronprins Haakon Magnus under åpningen av Ytre Hvaler nasjonalpark.

– Dette er en stor begivenhet som senere generasjoner vil takke oss for, sa daværende miljø- og utviklingsminister Erik Solheim ved åpningen av parken.

Verneverdiene på fastlandet er langt bedre sikret enn økosystemene under vann. Mens ca 17 prosent av fastlandet er vernet, er mindre enn 1 prosent av havområdene innenfor 12 nautiske mil vernet.

Ytre Hvaler nasjonalpark banet veien for mer vern i havet. 21. juni i år ble tre naturperler i havet vernet etter den nye bestemmelsen i naturmangfoldloven om marint vern. Det var Tauterryggen i Trondheimsfjorden med sine korallrev bygd opp av øyekorallen Lophelia pertusa, Saltstraumen utenfor Bodø som regnes som verdens sterkeste tidevannsstrøm, svamper og koraller og Framvaren som har helt spesielle kjemiske forhold, og som regnes som unikt i global sammenheng når det gjelder mulighetene til å forske på biologiske og kjemiske prosesser knyttet til dannelse av bergarter.

Ytre_Hvaler,_Tisler_coast

Tisler i Ytre Hvaler nasjonalpark. Foto: Wikipedia

Når Østfold hadde fått sin nasjonalpark kunne ikke Vestfold være dårligere. I dag (31. august 2013) åpnes Færder nasjonalpark av Inga Marte Thorkildsen. Også her er 95 prosent av nasjonalparken under vann. Med vernet av Færder og Ytre Hvaler er innseilingen til Oslo omkranset av nasjonalparker.

Jeg er stolt og glad over å ha vært med på gjennombruddet for vern i havet for det jeg har bidratt med for vern av Ytre Hvaler, Færder og de tre første marine verneområdene. Fremdeles har vi mange usikrede verneverdier under vann og dette er bare starten.

Fremskrittspartiet sier i sitt partiprogram av de vil avverne nasjonalparker. Hvordan vil det gå med vern i havet om de kommer til makta?

Åpningen av Ytre Hvaler nasjonalpark: http://www.regjeringen.no/nb/dep/md/aktuelt/nyheter/2009/ytre-hvaler-nasjonalpark-ble-apnet-av-hk.html?id=576696

Nasjonalparkstyret: http://www.ytre-hvaler.no/hoved.aspx?m=64553

Opprettelsen av Færder nasjonalpark: http://www.regjeringen.no/nb/dep/md/pressesenter/pressemeldinger/2013/farder-nasjonalpark-er-oppretta.html?id=734141

Åpning av Færder nasjonalpark: http://www.fylkesmannen.no/Vestfold/Miljo-og-klima/Verneomrader/Nasjonalpark-i-Vestfoldskjargarden/

Færder nasjonalpark på facebook: https://www.facebook.com/Faerdernasjonalpark

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s