Dagens miljøseier: Rød skogfrue må reddes!

skogfrue1

Her er jeg sammen med dronninga. Dronninga er det største kjente individet av rødskogfrue i Norge.

Den vakreste frua i skogen er rød og trenger hjelp. Heldigvis er hun prioritert og leveområdene hennes er beskyttet. 

Rød skogfrue er Norges største orkide. Dessverre er rød skogfrue truet av utryddelse. På Norsk Rødliste 2010 er hun vurdert til å være sterkt truet, heldigvis var det en liten framgang fra 2006 da den vakre orkideen var kritisk truet.

Rød skogfrue er den flotteste frua i furuskogen, og ikke i hvilken som helst furuskog, kalkfuruskog vil skogfrua helst ha, og dessverre er det lite igjen av den sorten. I tillegg trives hun best i halvskygge, noe som gjør at både gjengroing og hogst er trusler for Norges største viltvoksende orkide.

I tillegg er skogfrua, i likhet med mange andre orkidéer, avhengig av visse sopparter. Disse soppene, sammen med bartrær, forsyner henne med næring gjennom røttene i et slags trekantforhold. Når det gjelder bestøvning er hun derimot kresen. Hun lar seg bare bestøve av en spesiell gruppe såkalte solitære bier. Disse biene danner ikke egne bisamfunn, og det finnes svært få arter av dem, trolig bare én eller to.

Rød skogfrue ble i mai 2011 prioritert sammen med sju andre arter som de første prioriterte artene i Norge. Prioriterte arter er et nytt virkemiddel i naturmangfoldloven laget for å gi arter og leveområdene deres juridisk beskyttelse, og for å skreddersy en redningsaksjon.

skogfrue2

Her beundrer Erik og jeg de flotteste frua i furuskogen.

– Dagens vedtak innebærer en ny milepæl i norsk naturforvaltning. For første gang får vi nå skreddersydde regler for aktiv ivaretakelse av arter gjennom bærekraftig bruk slik at plantene har et sted å vokse opp og at dyrene har et sted å leve. Vi har aldri tidligere hatt regler som sikrer en så klar kobling mellom artene og deres leveområder, sa daværende miljø- og utviklingsminister Erik Solheim da regjeringen vedtok  å prioritere skogfrua og de sju andre første prioriterte artene.

De åtte første prioriterte artene i Norge er fugleartene dverggås og svarthalespove, insektartene elvesandjeger, eremitt og klippeblåvinge og planteartene dragehode, honningblom og rød skogfrue. Mer informasjon om artene finner du her:

Rodskogfrue6

Så vakker er skogfrua. Bildet er tatt av Egil Michalsen, http://www.markblomster.com

Når en art er vedtatt som prioritert art, er alle uttak, skade eller ødeleggelse av artene forbudt. For alle de prioriterte artene med unntak av eremitt, honningblom og dragehode er det også gitt regler om ivaretakelse av artens økologiske funksjonsområder gjennom bærekraftig bruk. Dette er områder som arten er særlig avhengig av, slik som for eksempel hekkeområder og rasteområder for fugl. I slike områder er enkelte særlig skadelige og ødeleggende tiltak og handlinger eksplisitt forbudt. For prioriterte arter med økologisk funksjonsområde der aktiv skjøtsel er en forutsetning for å ivareta forekomstene, skal det utarbeides handlingsplaner.

Det er også etablert en egen tilskuddsordning for aktiv skjøtsel og andre tiltak knyttet til prioriterte arter og deres økologiske funksjonsområder. Denne tilskuddsordningen er i 2013 på 14 ? millioner kroner.

Rodskogfrue3

Flott frue trenger hjelp. Bildet er tatt av Egil Michalesen, http://www.markblomster.com

Prioriterte arter er naturforvaltningens skreddersøm, og en rekke av våre truede arter trenger skreddersøm for å overleve. Jeg er glad og stolt over å ha vært med å utvikle virkemiddelet prioriterte arter og for å ha vært med å jobbe fram de 8 første artene som ble prioritert.

Høyre og Fremskrittspartiet stemte imot deler av systemet med prioriterte arter. Vil de fjerne muligheten vi har til å skreddersy redningsaksjoner for truede arter hvis de kommer til makten? Og hva vil de gjøre med den flotteste frua i furuskogen?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s