Dagens miljøseier: Framsenteret

fram1

Her er jeg sammen med Nalan Koch som leder ICE på besøk på Zeppelinantennen i Ny Ålesund.

Ingen steder merkes klimaendringene så raskt som i Arktis. Derfor har vi etablert Framsenteret i Tromsø.

Den globale oppvarmingen fordeler seg ikke jevnt utover jordkloden. Raskest går oppvarmingen i Arktis, og det rammer dyr og mennesker som trives med is og kulde. Temperaturen på jorda vil komme til å øke. Målsetningen er at gjennomsnittstemperaturen på jorda ikke må øke med mer enn 2 grader. Klimaendringene fører til at det skjer endringer i naturen i havet i nord, langs kysten og på land nå. Forskerne på Framsenteret skal følge denne utviklingen nøye for å dokumentere hva som skjer og formidle resultater. Kunnskap om konsekvenser av klimaendringene skal føre til økt vilje til handling for å få utslippene av klimagasser ned.

fram4

På vei til Ny Ålesund er utsikten og denne dagen lyset helt fantastisk.

Da regjeringen la fram sin Nordområdestrategi i 2009 var etablering av Framsenteret første punkt på lista over tiltak regjeringen ville gjennomføre.  I strategien skriver regjeringen:

”Regjeringen vil at kunnskapsmiljøene i Tromsø (Norsk Polarinstitutt, Universi- tetet i Tromsø, Havforskningsinstituttet, Akvaplan Niva, NINA, NILU, Nofima og Statens Strålevern) videreutvikles til et internasjonalt ledende senter for forsk- ning på klima og miljø i nordområdene..”

Høsten 2010 ble Framsenteret åpnet. Framsenteret består av 20 institusjoner som driver med tverrfaglig forskning, rådgivning, forvaltning og formidling innenfor naturvitenskap, samfunnsvitenskap og teknologi. Polarinstituttets direktør  Jan-Gunnar Winther er senterleder på Framsenteret.

fram2

Is i Kongsfjorden.

Framsenteret har i dag fem flaggskipprosjektet, det er:

1.     Havforsuring i nordlige farvann

2.     Polhavet

3.     Klimaendringer fjord og kyst

4.     Klimaendringer på land

5.     Effekter av miljøgifter

Økte utslipp av klimagasser til atmosfæren fører også til at havet tar opp større mengder CO2. Det fører til at havene blir surere. Noen kaller havforsuringen for et kaotisk og farlig kjemisk eksperiment. Faktum er at det er forsket svært lite på virkningene av surere hav. Det er i ferd med å endres, og flere av institusjonene i Framsenteret er i gang med viktige prosjekt for å skaffe kunnskap om havforsuringen.

Reduksjonen i utbredelse, tykkelse og alder på isen i Polhavet er et synlig resultat av klimaendringene. Utviklingen har vært forutsagt av globale klimamodeller, men tempoet har vært raskere enn modellene forutså. Havisen i Polhavet har stor betydning for det globale klimasystemet og for klimaet på den nordlige halvkule.

Endringer i isforholdene forventes å skape store endringer i økosystemene. Vi ser allerede at utbredelsen til flere arter forskyver seg nordover, og at arter som ikke kan komme lenger nord eller høyere opp sliter. Dette vil blant annet kunne påvirke hvor fiskeriene vil finnes i framtida. Norsk Polarinstitutt leder programmet for Polhavet. Norske forskere er i verdenseliten i forståelse av og kunnskap om is og klima. Etableringen av Senter for is, klima og økosystemer – ICE hos Norsk polarinstitutt 2009 har bidratt til å styrke denne forskningen.

Jeg er stolt og glad over å ha bidratt til at Framsenteret ble en realitet. Forskning på hva som faktisk skjer ute i naturen når temperaturen stiger er essensielt.

Fremskrittspartiet tror ikke klimaendringene er menneskeskapte, vil de fortsette satsingen på klimaforskning om de skulle komme til makten?

Framsenteret: http://www.framsenteret.no/forsiden.141503.no.html

ICE-økosystemer: http://www.npolar.no/no/forskning/ice/okosystemer/

Nye byggesteiner i nord: http://www.regjeringen.no/upload/UD/Vedlegg/Nordområdene/byggesteiner_nord090323_2.pdf

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s