Dagens miljøseier: Rovdata

En ting er de fleste tilhengere og motstandere av rovvilt enige om: Rovdata gjør en god og viktig jobb. Det er en seier i seg selv.

rovdata1

Her er jeg sammen med Andreas Zedrosser fra Østerriket på forskningsmerking av bjørn i Sverige. Her assisterer jeg mens han tar vevsprøver.

Har du sett i bjørnebæsj i det siste? I så fall håper Rovdata at du tar bæsjen med i en pose og leverer den til nærmeste representant for Statens naturoppsyn. Bjørnebæsj er nemlig en helt sentral måte å samle inn DNA fra bjørn på, og DNA trenger vi for å telle hvor mange bjørner vi har i Norge.

Rovdata er en uavhengig leverandør av overvåkingsdata og bestandstall på gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge.  Rovdata ble etablert som en selvstendig enhet, med egen leder og stab, i Norsk institutt for naturforskning (NINA) 1. oktober 2010. Rovdata har ansvaret for formidling, drift og utvikling av Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt.

Alle som har jobbet med rovvilt vet hvor viktig det er med gode bestandstall. Rovdata ble etablert for å styrke arbeidet med å registrere og overvåke rovdyr.

Uenighetene om hvor mange rovdyr vi har vært en gjenganger i arbeidet med rovdyr. Særlig når det gjelder bjørn har estimatene spriket voldsomt. Nå publiserer Rovdata årlig hvor mange bjørner vi har funnet DNA fra, og hvor mange ynglinger vi statistisk sett kan estimere ut fra funnene. Det er få protester når Rovdata kan melde at i 2012 fant man DNA fra 137 brunbjørner, i 2011 var det tilsvarende tallet 151, og i 2010 var det 166 brunbjørner i Norge. For alle årene sier estimatet at ca 6 binner har fått unger.

rovdata2

Morten Kjørstad, daglig leder i Rovdata bistår under forskningsmerking av bjørn.

Alle observasjoner av rovdyr er nyttige når man skal drive bestandsovervåking. Rovdata har tatt i bruk ny teknologi for å gjøre arbeidet lettere. Ved å laste ned en rovdyr app via nettsiden til Rovdata kan du delta i overvåkingsarbeidet. Ettersom vi deler rovdyrbestandene våre med Sverige, Finland og nordlige deler av Russland arbeider Rovdata tett med disse landene. På denne måten kan bestandsdata på tvers av landegrensene sammenstilles og bestandsoversikter for artene presentere i felles rapporter for Fennoskandia.

Hvis du lurer på hva som er siste nytt om ulveparet i Østmarka eller hvor mange jervehi som er registrert i år, er nettsiden til Rovdata stedet å slå opp. Rovdata har ansvaret for formidling av resultatene fra overvåkingsprogrammene og står til disposisjon for de regionale rovviltnemndene.

Rovdata3

Morten Kjørstad forklarer meg hvordan man drar en bøff over hodet på en bedøvet bjørnunge.

Vi tok initiativet til å opprette Rovdata våren 2010, og 1. oktober samme år møtte Morten Kjørstad som daglig leder på sin nye arbeidsplass. På kort tid har Rovdata bygd seg opp stor tillit og troverdighet. Da et enstemmig Stortinget vedtok rovviltforliket i våren 2011 sto det om Rovdata: “Rovdata og Statens naturoppsyn skal styrkes. Rovdata skal ha det overordnede ansvar for drift av overvåkingsprogrammet for rovvilt og sammenstilling, kvalitetssikring og rapportering på nasjonalt nivå, samt rapportering av avstand mellom bestandsmål og faktisk måloppnåelse.”

Det er ingen enkel oppgave å ha ansvar for å forvalte den todelte målsetningen i rovviltpolitikken som sier at vi både skal ha rovvilt og beitenæring i norsk natur. Jeg er stolt av de resultatene vi har oppnådd, og særlig av at vi har en av verdens beste bestandsovervåkingsprogram av store rovdyr.

Rovdata4

Klaus Sonstad (sauebonden Odin) hadde et uforglemmelig innslag under åpningen av Rovdata. Jeg er stor fan…

Fremskrittspartiet vil endre rovviltforliket og Høyre vet ikke hva de mener om ulv. Begge vil kutte overføringene til landbruket og beitenæringen kraftig. Hva vil skje med rovviltet og den todelte målsetningen hvis de kommer til makta?

Rovdata: http://www.rovdata.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s