Dagens miljøseier: Breheimen nasjonalpark

Breheimen1

Kristin Halvorsen, Jens Stoltenberg, Liv Signe Navarsete og Erik Solheim under åpningen av Breheimen nasjonalpark i august 2009.

Tre partiledere og en kjempestolt miljø- og utviklingsminister åpnet for fire år siden Breheimen nasjonalpark. 

Breheimen var den sjuende nasjonalparken som ble opprettet etter at de rødgrønne vant valget i 2005.

I Breheimen finner du både noen av de mest nedbørsrike og de mest nedbørsfattige områda i landet. Verneområdet er rett og slett stort nok til å både ha vest- og østlandsklima innenfor sine grenser. Breheimen er på 1691 km2 og ligger i kommunene Skjåk og Lom i Oppland og Luster i Sogn og Fjordane. Området strekker seg fra ca 100 moh. ved starten av Mørkridsdalen til toppen av Store Hestbrepigg på 2172 moh. Landskapet har blitt forma av isbreer, skred og andre geologiske prosesser gjennom hundretusener av år.

I dag finner du alt ifra frodige stølsdaler til karrig høyfjell og isbreer, og Breheimen framstår som en av de mest varierte nasjonalparkene vi har. Her er et bredt spekter av natur- og friluftsopplevelser.

Breheimen 3

Rune Aanderå fra SABIMA, Lars Haltbrekken fra Naturvernforbundet og jeg i Møkridsdalen under åpningen av Breheimen nasjonalpark.

Vernet av Breheimen var ingen opplagt sak, selv om området var omtalt i stortingsmeldingen om Nasjonalparkplanen fra 1992. I Breheimen ligger mesteparten av arealet på privat grunn og den tidligere naturvernloven av 1970 hadde ingen hjemmel for å opprette nasjonalparker som i hovedsak lå på privat grunn. Med den nye naturmangfoldloven som trådte i kraft 1. juli 2009 ble dette endret, og muliggjorde opprettelsen av Breheimen nasjonalpark i august samme året.

For veteranene markerte opprettelsen av Breheimen nasjonalpark slutten på et arbeid som ble startet på 1970-tallet da vassdragene i Breheimen var truet av utbygging. Utbyggingsplanene var store, men det var motstanden og naturverdiene i områdene også. I 1992 bestemte Stortinget av vassdragene i Breheimen skulle bli en del av verneplan IV for vassdrag. I dag ligger 70 prosent av Breheimen nasjonalpark innenfor nedslagsområdet til et vernet vassdrag.

I Breheimen ligger noen av de største villmarkspregede områdene som er igjen i Sør-Norge. Mer enn 343 km2 av nasjonalparken ligger mer enn 5 km fra tyngre tekniske inngrep.

Nasjonalparkene våre er naturskatter vi skal verne om for framtida. Jeg er stolt av alle nasjonalparkene jeg fått lov til å være med å opprette. Fremskrittspartiet skriver i sitt partiprogram at de vil vurdere oppheve vedtatte verneområder, er Breheimen en av nasjonalparkene de vil avverne hvis de kommer til makten?

PS! I dag vedtar regjeringen å opprette den 13. nasjonalpark siden de rødgrønne vant valget i 2005. Det er Færder nasjonalpark i Vestfold.

Breheimen4

Dåværende finansminister Kristin Halvorsen og jeg har nettopp fått servert kortreist mat i Breheimen nasjonalpark.

Nasjonalparkstyret: http://www.nasjonalparkstyre.no/Breheimen/

Færder nasjonalpark: http://www.fylkesmannen.no/Vestfold/Miljo-og-klima/Verneomrader/Nasjonalpark-i-Vestfoldskjargarden/

Vi trenger flere nasjonalparker: https://heidisorensensblogg.wordpress.com/2012/08/30/vi-trenger-flere-nasjonalparker/

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s