Dagens miljøseier: Fjellreven

fjellrev4

Det var en helt utrolig naturopplevelse å være med på merking av ville fjellrevvalper.

Fjellreven var i ferd med å forsvinne helt fra norsk natur. En iherdig redningsinnsats ser ut til å klare å redde den lille pelskledde sjarmøren.

Da de rødgrønne vant valget i 2005 og Soria Moria-erklæringen var ferdigforhandlet var regjeringspartiene enige om å stanse tapet av norsk naturmangfold innen 2010. En art hastet det særlig med å redde. Fjellreven var kritisk truet, og det var mindre enn 50 individer igjen på landsbasis.

Fjellreven trengte en redningsaksjon. Alle mulige tiltak skulle settes inn for å berge arten som sammen med jerv og villrein, er en naturlig del av et inntakt økosystem i høyfjellet.

Truslene mot fjellreven er økt konkurranse fra rødrev, tilgang på mat, og at de allerede var så fåtallige at bestanden ikke ville ta seg opp. Fjellreven ble fredet i 1930, og fram til da ble fjellreven jaktet på som pelsdyr. Bestanden tok seg ikke opp etter fredningen, og etter 1990 begynte bestanden å falle til et svært kritisk nivå.

Tiltakene for å redde fjellreven som ble satt i gang var blant annet et eget avlsprosjekt for å avle fram fjellrev som kunne settes ut i naturen. I noen områder ble det skutt rødrev for at fjellreven ikke skulle tape i konkurransen om maten med sin røde og større slektning.

fjellrev2

En fjellrevvalp titter ut av hiet på Dovrefjell

Avlsprosjektet fikk hjemsted på Dovre i Oppdal kommune. Det var slett ikke opplagt at prosjektet ville bli noen suksess. Første gangen jeg besøkte prosjektet var i 2008 sammen med daværende finansminister Kristin Halvorsen som jeg skulle overbevise om at det var verdt å bruke litt penger på å redde natur. Kristin ble overbevist og vi sikret midler til redningsinnsatsen for fjellreven.

Gjennombruddet for fjellreven kom i 2011. For første gang på mange år ble det registrert ynglinger både på Dovrefjell, Børgefjell og på Varangerhalvøya. Smågnageråret gjorde at det yrte av liv i fjellet, og flere av fjellrevene som var satt ut fra alvsprosjektet hadde funnet maker og fått valper. Det var en stor naturopplevelse å få være med Norsk Institutt for naturforskning, Direktoratet for naturforvaltning og Statens naturoppsyn på å merke fjellrevvalper på Dovrefjell den sommeren.

Utviklingen for den kritisk truede arten er snudd de siste årene. Bestandstallene forteller et tydelig språk: I 2010 ble det ved hjelp av DNA-innsamling registrert 55 individer av fjellrev i Norge, i 2011 var tallet steget til 93 individer og i 2012 ble DNA fra hele 139 fjellrever funnet i Norge.

Fjellreven vil trenge hjelp i mange år framover. Nå bruker vi 8,5 millioner kroner i året for å redde fjellreven. Jeg er utrolig glad og stolt over å ha vært del av en redningsaksjon som gjør det mulig å se fjellrev i norske fjell også for våre etterkommere.

Høyre og FrP vil kutte kraftig i Miljødirektoratets budsjetter. Hvis de kommer til makta, vil redningsaksjonen for fjellreven fortsette?

Fjellrev1

2011 var gjennombruddet for redningaksjonen for fjellreven.

Miljødirektoratet (film om fjellrev): http://www.miljodirektoratet.no/no/Tjenester-og-verktoy/Video/Storm-og-Tinde—en-film-om-fjellrevens-framtid/

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s