Dagens miljøseier: Redd regnskogen!

Da finansminister Kristin Halvorsen under klimakonferansen i Bali i 2007 fortalte at Norge ville bruke 3 mrd kroner i året på å redde regnskog, trodde delegatene at det minst var en null for mye i manuset hennes!

DSC_0019

Oda og jeg tar imot daværende miljøvernminister Marina Silva på Værnes høsten 2007.

Regjeringens regnskogprosjekt var ikke en kommafeil. Det var politisk vilje til å ta et krafttak for klimaet og naturmangfoldet der det betyr aller mest. Regnskogene er jordas viktigste økosystem, og over halvparten av alle plante- og dyrearter befinner seg i et av de tre store regnskogsområdene i Amazonas, Kongo eller i Sørøst-Asia.

Klimagassutslipp fra avskoging og skogforringelse i utviklingsland utgjør 17,4 prosent av de årlige totale utslipp. Ifølge FNs klimapanel er reduksjon av utslipp fra avskoging og skogforringelse et viktig og hensiktsmessig tiltak i innsatsen mot global oppvarming, fordi det er kostnadseffektivt og kan gi store og relativt raske utslippsreduksjoner.

Som stortingsrepresentant i opposisjon fremmet jeg flere forslag om økt støtte til bevaring av regnskog. Da de rødgrønne vant valget i 2005 brukte norske myndigheter mellom 50 og 60 millioner kroner på forskjellige tiltak for å redde regnskog og hjelpe urfolk.

Regjeringens regnskogprosjekt ble etablert våren 2008, og gjorde at Norge raskt ble den sentrale aktøren i internasjonale spørsmål om regnskog. Våren 2009 ble daværende miljø- og utviklingsminister Erik Solheim utropt til ”Champions of the Earth” av FNs miljøprogram for sitt engasjement for handling både lokalt og globalt.

Våren 2010 arrangerte Norge en stor regnskogkonferanse i Oslo hvor over 50 land deltok, og det ble til sammen lagt 25 mrd kroner på bordet for å redde regnskog. I den forbindelse omtalte NRK statsminister Jens Stoltenberg som ”Skogens konge”, og skrev: ”Helt siden FNs klimakonferanse på Bali i 2007 er Jens Stoltenberg blitt en internasjonal superstjerne når det kommer til skogbevaring.”

Regnskogsatsingen har tre hovedformål:

800px-tropical_wet_forests

Her finnes over halvparten av verdens plante- og dyrearter.

Å bidra til at utslipp fra skog omfattes av et nytt internasjonalt klimaregime.

– Å bidra til kostnadseffektive, tidlige og målbare reduksjoner i utslipp av klimagasser.

– Å bidra til å ivareta naturskog for å sikre denne skogen sin evne til å binde karbon.

Initiativet til regnskogprosjektet kom fra to norske miljøvernere med navn Lars. Lars Løvold i Regnskogfondet og Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet. Daværende miljø- og utviklingsminister Erik Solheim skriver i boka si Politikk er å ville: ”Sammen kom de til meg med et forslag som bare noen måneder senere skulle endre hele det internasjonale spillet om verdens regnskoger.”

Høsten 2007 møtte både Erik Solheim og jeg Brasils daværende miljøvernminister Marina Silva, som er ei meget imponerende dame. Det var første gang vi snakket med Brasil om regnskogprosjektet. Nå er prosjektet en realitet. Det blir brukt 3 mrd kroner i året på å redde regnskog. Oppgaven er ikke enkel, men viktigst av alt; arbeidet har gitt resultater. Avskogingen i Brasil er redusert kraftig til glede for natur, klima og urfolkene som lever i skogen.

River_in_the_Amazon_rainforest

Liten sideelv i Amazonas. Foto Wikipedia Commos

Fremskrittspartiet vil kutte kraftig i miljøbistanden og Høyre kutter ”Klima og skogarbeidet” i sitt alternative statsbudsjett med 750 millioner. Vil satsingen på å stanse avskogingen fortsette dersom de kommer til makten?

Miljøverndepartementet om regnskogprosjektet: http://www.regjeringen.no/nb/dep/md/tema/klima/klimaogskogprosjektet/bakgrunnsdokument.html?id=547202

FNs miljøprogram (UNEP) annonserer at Erik Solheim har vunnet tittelen: Champion of the Earth: http://www.unep.org/Documents.Multilingual/Default.asp?DocumentID=579&ArticleID=6136&l=en

NRK om Jens Stoltenberg som ”Skogens konge”: http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7140837

Høyres alternative budsjett: http://www.hoyre.no/filestore/Filer/Politikkdokumenter/Alternative_statsbudsjett/121116AlternativtSB2013.pdf

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s