Dagens miljøseier: Markaloven

Bilde

Her er Oda og jeg ved Sognsvann rett etter at markaloven trådte i kraft 1. september 2009. Jeg er svært glad og stolt over å ha vært med å sikre områdene rundt hovedstaden for natur og friluftsliv for kommende generasjoner

I over 70 år har folk i Oslo og omegn arbeidet for å sikre Oslomarka som friluftsområde. Våren 2009 ble arbeidet kronet med seier.

Da Stortinget vedtok markaloven ble et område på 1700 km2 rundt hovedstaden sikret for våre etterkommere som et friluftsområde i særklasse. 1,2 millioner mennesker har Marka som sitt nærmeste turområde. 19 kommuner og 5 fylker deler på det unike området for naturglede og friluftsopplevelse. Over 80 prosent av innbyggerne i Oslo er jevnlige brukere av Oslomarka.

Markaloven lovfester markagrensen, og innførte et generelt byggeforbud i Marka. Formålet med loven er å fremme og tilrettelegge for friluftsliv, naturopplevelse og idrett. Loven skal sikre Markas grenser og bevare et rikt og variert landskap og natur- og kulturmiljø med kulturminner.

Som stortingsrepresentant var jeg med å fremme forslag om en markalov. Det forslaget ble nedstemt i Stortinget. Da Ap, SV og Sp vant valget i 2005 tok vi fram forslaget på nytt, og ny markalov ble en del av Soria Moria erklæringen. Etter over 3 års hardt arbeid i nært samarbeid med friluftsorganisasjonene i og rundt Oslo, ble lovforslaget lagt fram av miljøvernminister Erik Solheim i desember 2008. 2. april 2009 vedtok Stortinget Markaloven som trådte i kraft 1. september samme år.

Det var ikke første gangen Oslomarka var forsøkt sikret gjennom lov. I 1981 fremmet Brundtlandregjeringen forslag om en markalov. Det forslaget ble aldri behandlet av Stortinget, og da H vant valget og Kåre Willoch ble statsminister høsten 1981 ble lovforslaget lagt i skuffen.

Det var en stor miljøseier da Markaloven var en realitet. For naturen, friluftslivet og folkehelsearbeidet rundt hovedstaden er markaloven en milepæl.

Fremskrittspartiet stemte imot loven. Vil de prøve å oppheve den hvis de kommer til makta?

Les mer om markaloven:

Miljøverndepartementet: http://www.regjeringen.no/nb/dep/md/tema/friluftsliv/markalov.html?id=445741

Fylkesmannen i Oslo og Akershus: http://www.fylkesmannen.no/Oslo-og-Akershus/Miljo-og-klima/Marka/Markalovens-formal-og-virkeomrade/

Naturvernforbundet i Oslo og Akershus: http://naturvernforbundet.no/noa/markaloven/category2333.html

Oslo og omegns friluftsråd: http://markanytt.no/pub/oof/main/?cid=195&aid=198

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s