Gåing er kult

Hvis 2 millioner nordmenn øker sitt fysiske aktivitetsnivå med 10-15 minutters daglig gange, er den årlige velferdsgevinsten 50 mrd kroner. Det er mye penger å spare på å gå til skolen. I dag deltar 300 skoler på ”Miljøagentenes” ”Gå til skolen dag”.

I dag har jeg fulgt Oda til skolen. Skoleveien er ikke lang, men gir rom for en hyggelig liten prat før skole- og arbeidsdag begynner.

Oda og jeg har også gått til skolen i dag. Lakkegata skole er ikke med på ”Gå til skolen dagen”, sannsynligvis fordi vi aldri har sett noen bli kjørt bil til skolen vår. Skoleveien er så kort at gåingen knapt kan kalles fysisk aktivitet, men skoleveien gir rom for en hyggelig liten prat før skole- og arbeidsdagen begynner.

Skolepatruljen hjelper elevene trygt over Trondheimsveien ved Lakkegata skole. Det er viktig at skoleveien er trygg.

40 prosent av skolebarna i Norge går til skolen og 20 prosent sykler. I eksisterende Nasjonal transportplan har regjeringen satt seg som mål å øke dette til 80 prosent. Dette ligger tilgrunn for nasjonal gåstrategi som ble lagt fram 29. februar i år. Gåstrategien, som er lagt fram av Statens vegvesen, er et dokument vel verdt å lese.

Det finnes nesten bare gode argumenter for å gå. Gåing er den suverent mest miljøvennlige transportformen. Vil du bidra til bedre lokalmiljø, lavere klimautslipp, bedre folkehelse, færre trafikkulykker og bedre økonomi? Ta på deg gåskoene, og gå!

Gåing utgjør en stor andel av befolkningens reiser, men hver reise til fots er ganske kort. På reiser over en kilometer er det flere som bruker bil enn som går. Folk i byene går mest, kvinner går mer enn menn og de med lavest inntekt går mer enn høyinntektsgrupper.

Statens vegvesen peker på at vi må heve statusen til gåing som transportform og fysisk aktivitet i hverdagen.

Det finnes bare gode argumenter for å gå. I tillegg er det kult.

Jeg har vært så heldig at jeg har bodd slik at jeg aldri gjort annet enn å gå eller sykle til jobben. Nå er jeg avhengig av det. 30 minutters gange om morgenen gjør at hjernen yter mye bedre resten av dagen. Dessuten er gåing kult. Nye kule, lette gåjoggesko har jeg også kjøpt til høstsesongen.

Les om Miljøagentenes «Gå til skolen dag» her:

http://miljoagentene.no/forsiden/elever-over-hele-landet-markerer-gaa-til-skolen-dagen-article1795-6.html

Les Nasjonal gåstrategi her: http://www.vegvesen.no/Fag/Fokusomrader/Transport/G%C3%A5ende

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s