Torsk og gulrot på grillen

Gode råvarer er godt på grillen. Torsk og hjerteskjell sammen med ingefær, chili, hvitløk, koriander og smør gjør at jeg håper grillsesongen vare noen uker til…

Torsk er en delikatesse. Tenk hvor heldige vi var som spiste torsk minst en gang i uka som barn. Ikke frossen torsk, nei vi spiste en fersk eller nysaltet delikatesse. Det finnes nesten ikke en finere råvare enn en torskeplomme. Nå får vi også betale for havets hvite gull. Mens torsk i min barndom var hverdagsmat er torsken blitt festmat.

Lag en pakke med torsk, hjerteskjell, sitron, chili, ingefær, hvitløk og smør…

Kysttorsken er minst like god som skreien eller Lofottorsken, men felles for dem begge er at vi må passe på leveområdene deres. Både gyteområder og oppvekstområder må forvaltes med omhu om havet skal fortsette å forsyne oss med den hvite delikatessen. Derfor vil vi ikke ha oljeleting der Lofottorsken gyter. Vi kan ikke risikere at torskeyngelen må svømme i oljesøl.

Den drastiske tilbakegangen i tareskogen har gjort livet vanskelig for kysttorsken og de andre innbyggerne i Taremareby. For kysttorsken lever sitt første leveår ved å beite på tanglopper og andre krepsdyr i tareskogen. Vi må derfor passe godt på tareskogen der den kommer tilbake, og unngå overgjødsling og annen forurensning.

Hjerteskjell er godt på grillen sammen med torsk, og de finnes langs hele kysten. Hjemme i Trøndelag kalte vi de saueskjell, men det tror jeg kom av at når vi samlet skjell i fjæra, og brukte fangsten til å leke bondegård, var hjerteskjellene alltid sauen. På verdensbasis er det ca 100 medlemmer av hjerteskjellfamilien, og sju av artene finnes i Norge. Vanligst er vanlig hjerteskjell og piggete hjerteskjell. Hjerteskjell høstes i sandbanker, og det foregår utprøving med oppdrett.

Økologisk gulrot er relativt lett å finne. Kvaliteten er også jevnt over veldig bra. Hos oss har KIWI stort sett alltid økologiske gulrøtter som er en fryd å spise. Det henger nok sammen med at produksjonen av økologisk gulrot i Norge har tatt seg kraftig opp. Andelen økologiske gulrøtter solgt i butikk har vært oppe i over 8 prosent, kanskje mer. Målsetningen om at 15 prosent av produksjon og forbruk av mat skal være økologisk er langt unna, men når det gjelder gulrøtter nærmer vi oss.

Norsk bygg er bedre enn ris og poteter. Det er mye sundere også. Ris og poteter spiser jeg bare helt unntaksvis. Dessuten har det kommet er genialt lite produkt som gjør hverdagen enklere, og heter byggris. Her ligger byggryn i små porsjonsposer som bare trenger å kokes i 12 min før servering. Godt og lettvint.

Jeg anbefaler å drikke en hvitvin som tåler chili, en Gewurtstraminer er et godt alternativ.

Grilling av torsk og gulrøtter krever aluminiumsfolie, og helst tykk aluminiumsfolie. Du vil nemlig ikke at det skal gå hull på pakkene du skal lage. Til torsken bruker jeg dobbelt lag.

Økologiske gulrøtter med timian og smør.

Dette trenger du:

1 kg torskeplomme

½ kg hjerteskjell

2-3 røde chili

Litt fersk ingefær

2-3 fedd hvitløk

1 sitron

Koriander

4 barneskjeer smør

Salt

1 kg gulrot

4 barneskjeer smør

Timian

Salt

Slik gjør du:

Vask, rens og del opp gulrøtter i ønsket størrelse. Pakk dem inn i aluminiumsfolie sammen med smør og timian, slik at du får fire pakker.

God appetitt!

Vask, rens og finnhakk ingefær og chili, behold noen frø hvis du vil ha veldig sterk smak, og legg alt i en liten skål. Press over hvitløk og bland sammen. Ha hjerteskjellene i en bolle med vann. De skjellene som er lukket er fine å bruke. Legg fram 8 flak aluminiumsfolie, 2 til hver pakke torsk du skal lage. Del torskeplommen og sitronen i fire, og plasser på aluminiumsfolien og salt lett. Legg på smør, chili, ingefær og hvitløk, klipp over rikelig med koriander og fordel hjerteskjellene på de fire pakkene. Pakk sammen så du er sikker på at den er tett i bunnen, og slik at du har inspeksjonsmuligheter i toppen.

Nå har du åtte pakker, nok til å servere 4 gjester.

Plasser pakkene på varm grill. Etter 10 – 15 min er maten ferdig. Husk og sjekke underveis, temperaturen på grillen kan variere. La pakkene trekke i 3-4 min etter at du har tatt dem av varmen før du serverer.

Gi hver gjest to pakker og jobben med å åpne dem. Husk at mye smak sitter i sausen, og når pakkene åpnes og helles over på tallerkenen er det viktig at all veske blir med. Server med kokt bygg som gjør det lett å få opp all saus. God appetitt!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s