Ingen moralsk plikt til å ødelegge natur

Daglig leder i Småkraftforeningen Glette angriper synspunktene mine i Dagens Næringsliv i dag, og sier at Norge har et moralsk imperativ til å bygge ut småkraft. Det er jeg sterkt uenig i.

Glette mener Norge renner over av fornybare ressurser og at vi har plikt til å bygge ut og overføre kraften til et Europa som skriker etter fornybare energikilder. Dette mener jeg med all respekt er tøv. Vi har slett ikke har noen moralsk plikt til å ødelegge natur i Norge. Vi har en moralsk plikt til å redusere utslipp av klimagasser, og å hjelpe andre land å gjøre det samme. Ved å bygge ut småkraft har vi ingen garanti for at vi reduserer klimautslipp. Vi kan like gjerne oppnå at prisene på kraft faller og at forbruket av strøm øker, og det løser ingen miljøproblemer.

Her er jeg på Vulusjøen i Forra naturreservat i Levanger kommune hvor jeg er født og oppvokst. Forravassdraget var lenge truet av utbygging, men ble vernet i verneplan III for vassdrag. Vassdragslandskapet langs kysten er i mye mindre grad gitt et vern.

Når vi vil redusere klimautslippene er det fordi store klimaendringer vil ødelegge naturen, og livsgrunnlaget på jorda. For min del er det barnelærdom at vi i våre bestrebelser på redde jorda fra klimaendringer, ikke må ødelegge det vi forsøker å redde.

Glette referer også til at han har hørt historier om at Miljøverndepartementet har vært en bremsekloss i utbyggingen av fornybar energi. Dette er også tøv. Miljøverndepartementet har gjort og gjør jobben som Glette også er opptatt av, nemlig å bidra til at kraftutbyggingene som skjer ikke gjør særlig skade på naturen.

Slik situasjonen er nå er jeg særlig bekymret for fossene og vassdragslandskapet i fjordene våre. Den Norske Turistforening har lansert ideen om en ny verneplan for vassdragslandskapet langs kysten. Det er en ide jeg støtter fullt ut. Det vil kunne bidra til at det mest verdifulle av norsk natur tas vare på for etterslekten, mens utbyggingene som ikke gjør særlig skade kan gjennomføres. Håper også Småkraftforeningen støtter dette forslaget.

Reklamer

3 thoughts on “Ingen moralsk plikt til å ødelegge natur

  1. Det er viktig at flere skjønner at økt energiutbygging ikke er et miljøtiltak, selv om det er snakk om fornybar energi, så lenge den nye krafta ikke bidrar til reduksjon av klimagasser. Vi må jobbe for at den skal gjøre det, og så må vi få fler til å forstå at naturmangfoldet ikke kan ofres i klimaets navn og med argumenter om en kraftkrise som ikke er reell, det gjelder også ved utbygging av vindkraft. Konsesjonene som er omsøkt i det siste gjelder Tyske selskap som posisjonerer seg i Norge (via et kontor i Sverige). Vi er rimelig naive om vi lar dem rasere vår natur uten at det gir oss noe positivt tilbake, for så å sende regninga til forbrukerne. Jeg tror ikke folk hadde vært interessert i å betale det om de hadde skjønt hva som foregår.

  2. Tilbaketråkk: De katastrofale grønne elsertifkatene « En helt grei blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s